Ishockey er en lagsport hvor kampene foregår på en skøytebane, noe som betyr at spillerne er iført skøyter under kampen.
Ved hjelp av en hockeykølle skal spillerne prøve å skyte pucken i motstanderlagets mål, og det er laget som har flest scoringer til slutt som går av med seieren.
I forbindelse med ishockey er det mange regler å holde styr på. Blant annet stilles det krav til hvordan banen ser ut og utstyret som blir brukt under kampen. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke regler som gjelder i ishockey.
Slik ser banen ut
I og med at det er snakk om ishockey, så sier det seg selv at kampen foregår på en skøytebane. En skøytebane må naturligvis være dekket av is. Man kan spille ishockey både ute og inne, men en kamp skal helst foregå i en ishall.
Det stilles også spesifikke krav til størrelsen på banen. I Norge er det en bane på 60 x 25-30 meter som regnes som normalen.
Rundt banen er det vant bestående av tre eller plastikk og plexiglass. Det er ikke uvanlig at pucken flyr hit og dit, så hensikten med vanten er å beskytte tilskuerne fra å få pucken i ansiktet. Til sammen er vanten rundt 347 cm høyt.
På hver sin side av ishockeybanen finner man to mål, hvor naturligvis lagene har et mål hver som de skal forsvare under kampen. Resten av banen er delt inn i forskjellige soner:
- Icing Lines: mållinje på defensiv sone)
- Blue Lines: begynnelsen på «nøytral sone»)
- Center Line: midtlinjen, midt i «nøytral sone»)
- Faceoffsirkler: områder hvor spillet kan settes i gang igjen etter et spillstopp, ni slike faceoffsirkler er plassert utover banen.
En ishockeykamp foregår slik
Det er ikke bare regler for hvordan banen ser ut. I ishockey er det også regler for hvordan selve kampen foregår. En vanlig kamp i ishockey foregår slik:
- En ishockeykamp består av totalt tre perioder á 20 minutter hver. Mellom hver periode er det en periodepause på 15 minutter.
- Hver periodepause markeres ved at lagene bytter barnehalvdel.
- En ishockeykamp tar utgangspunkt i effektiv spilletid. I praksis betyr det at pucken er nødt til å være i spill. Hvis ikke er man nødt til å stoppe spillet.
- Hvert lag har mulighet til å ta en timeout i løpet av en kamp, som varer i 30 sekunder. Timeouten kan benyttes i forbindelse i forbindelse med at spillet stoppes.
- Pucken må alltid være i bevegelse – det er en forutsetning for selve kampen. Hvis pucken plutselig skulle bli ødelagt underveis i kampen, så vil kampen stoppes umiddelbart.
- Etter tre uavgjorte perioder, så sier man at de spiller på overtid, og deretter er det det første målet som avgjør kampen. Hvis kampen fortsatt er uavgjort etter overtidspillet, så blir kampen avgjort med en straffekonkurranse. En straffekonkurranse består av tre skudd per lag.
- Det vinnende laget premieres med tre poeng, men dette er kun hvis det er et lag som går seirende ut av den ordinære kampen. Med kamper avgjort med enten overtid eller straffekonkurranse får det vinnende laget to poeng og det tapende laget ett poeng.
- En ishockeykamp blir dømt av totalt fire dommere. To av dommerne regnes som kampens hoveddommere, og de to andre er linjedommere.
Hvor mange spillere?
I en ishockeykamp er det naturligvis to lag som spiller mot hverandre.
Hvert lag består av totalt fem utespillere, samt en keeper. Keeperens oppgave er å passe på lagets mål til enhver tid.
De fem utespillerne består av «kjeder», og hver kjede har følgende formasjon:
- To bakspillere
- En center
- En høyre ving
- En venstre ving
Det betyr at hver spiller har sin egen rolle og hovedområde som de skal passe på i løpet av spillet. Underveis i kampen kan det blir aktuelt å bytte spillere. Når man først gjør det, er det vanlig å bytte ut hele kjeden.
Utstyret i ishockey
I ishockey stilles det spesifikke krav til hovedsakelig pucken og spillernes hockeykøller.
Pucken er vanligvis svartfarget, noe som gjør at den er veldig enkel å få øye på ettersom at isen er hvit. Den er laget av gummi, og har en diameter på 7,62 cm. I tillegg er den 2,54 cm tykk. Normalvekt på en puck er mellom 156 og 170 gram.
Puckens karakteriske utseende gjør at den egner seg godt til ishockey. Den er helt flat, noe som fører til at den glir lett på isen.
Når det gjelder hockeykøllene, er det litt mer variert. Flex er et viktig begrep her. Hvilken type hockeykølle som anbefales vil være avhengig av hvilket nivå du spiller på og hva som er rollen din på banen. Spiller du offensivt, er det vanlig å spille med en kølle som er litt kortere enn vanlig. Ellers er det dette som gjelder for hockeykøllen generelt:
- Køllene er laget av materialer hvor målet er å unngå at køllene knekker underveis i spillet.
- Kantene på køllen skal være buede.
- Staven på køllen må være helt rett, for at spilleren skal ha muligheten til å skyve pucken fremover.
- Optimal lengde på en hockeykølle er at den går fra bakken og opp til et sted som treffer ca. mellom spillerens hake og nese.
- Flex er en viktig faktor, fordi dette sier noe om hvor fleksibel den aktuelle hockeykøllen er. Folk kan ha forskjellige preferanser når det kommer til dette.
Dette kan skje under en kamp
Det er forskjellige ting som kan oppstå under en kamp, og slik er det også i forbindelse med en hockeykamp. Her er en liten oversikt over hva som kan skje i løpet av en hockeykamp:
- Faceoff: Slik starter man spillet igjen etter et spillstopp.
- Icing: Icing skjer dersom et lag skyter pucken fra sin egen banehalvdel til bak motstanderlagets mål.
- Offside: I en angrepssituasjon er det pucken som skal krysse Blue Line først. Derfor må spilleren avpasse bevegelsene sine. Dersom en spiller får pucken mens en skøyte er over Blue Line og den andre er i den nøytrale sonen, så blir det offside.
- Utvisning: Kampen stoppes ikke ved regelbrudd. I stedet blir spilleren utvist i x antall minutter.
Straffeslag: Dette blir gitt når en spiller blir fratatt en åpenbar mulighet til å score mål.