Ishockey er en sportsgren som er svært populær i hele verden. Vi kan derfor trygt si at Norge er intet unntak. Også her til lands er ishockey en sportsgren som interesserer mange.
Ved å ta en titt på ishockeyens historie i Norge, så ser man kjapt at det har blitt arrangert en god del mesterskap her til lands i forbindelse med det. Vi tror at det er interessen rundt ishockey har vært en viktig pådriver for dette.
I Norge har vi et herrelandslag i ishockey og et kvinnelandslag i ishockey. Men det er likevel en sportsgren som bærer tydelig preg av at det har vært mest utvikling i forbindelse med menn og ishockey. Det er ikke til å stikke under en stol at denne er mest utviklet i forbindelse med menn.
I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på ishockey i Norge. Siden når har ishockey blitt spilt i Norge og hvor mange ishockeylag finnes det her til lands? Det er noen av spørsmålene vi vil forsøke å gi gode svar på underveis i denne artikkelen.
Ishockey har lang fartstid i Norge
Det er én ting vi kan slå fast med en gang, og det er at ishockey som sport har lang fartstid i Norge. Årsaken til det er at vi vet at ishockey har vært en vanlig sport her til lands siden 1930.
Den aller første, norske ishockeykampen var mellom Ski- og Fotballklubben Trygg og Sportsklubben Rapp. Denne kampen ble spilt i 1933, 19. februar 1933 for å være helt nøyaktig. Det hele begynte som faktisk et pauseinnslag under VM på skøyter.
Men det var tilsynelatende noe som falt i smak hos mange, for på høsten året etter (i 1934) ble Norges Ishockeyforbund dannet. I årene etter var ishockey en selvskreven sportsgren på alle tilstelningene som ble holdt her til lands:
- Vinter-OL, 1952.
- VM i ishockey, 1958.
- Vinter-OL, 1994.
- Paralymiske vinterleker, 1994.
- VM i ishockey, 1999.
Noen høydepunkt fra VM i Lillehammer 1999:
Ishockeylag innenfor norsk ishockey
I forbindelse med norsk ishockey finnes det en rekke ishockeylag. Disse lagene er spredt litt utover landet, hovedsakelig lokalisert på Sør- og Østlandet.
Nedenfor vil du finne en liten oversikt over hvilke ishockeylag vi har her til lands, samt hvor hvert lagt er fra og når de ble stiftet for å understreke hvor lang fartstid ishockey har hatt som sport i Norge:
- Frisk Asker (fra Asker) – grunnlagt i 1922
- Grüner (fra Oslo) – grunnlagt i 1914
- Lillehammer (fra Lillehamer) – grunnlagt i 1957
- Manglerud Star (fra Oslo) – grunnlagt i 1913
- Narvik (fra Narvik) – grunnlagt i 1962
- Sparta (fra Sarpsborg) – grunnlagt i 1928
- Stavanger (fra Stavanger) – grunnlagt i 2001
- Stjernen (fra Fredrikstad) – grunnlagt i 1960
- Storhamar (fra Hamar) – grunnlagt i 1958
- Vålerenga (fra Oslo)- grunnlagt i 1913
Som du ser av listen ovenfor, så er det Manglestar og Vålerenga, begge fra Oslo, som er de eldste lagene i sporten. Begge disse ishockeyklubbene ble grunnlagt i 1913.
Norges landslag i ishockey
Som nevnt innledningsvis har vi to landslag i ishockey her til lands. Dette er noe vi også ser i forbindelse med for eksempel fotball, og det er fordi kvinner og menn stiller ganske ulikt i de fleste sportsgrener. Det stilles forskjellige krav til hvert kjønn i de fleste sportsgrenser, og det har resultert i en slik inndeling.
Dermed skiller vi mellom Norges kvinnelandslag i ishockey og Norges herrelandslag i ishockey.
Når det gjelder hvert enkelt landslag, så er det mesterskapene for det norske herrelandslaget som er mest utbredt. Det kan imidlertid være på grunn av at ishockey tilsynelatende er en sport som er mest utbredt blant menn. Med det sagt, så finnes det også kvinner som spiller ishockey.
Nedenfor skal vi bli litt bedre kjent med de respektive landslagene vi har her til lands.
Norges kvinnelandslag i ishockey
Norges kvinnelandslag i ishockey er underordnet Norges Ishockeyforbund på samme måte som alle andre ishockeylag her til lands.
Norges kvinnelandslag er altså det offisielle navnet på det kvinnelige ishockeylandslaget, og laget representerer landet vårt hovedsakelig på International Ice Hockey Federations IIHF World kvinner Championships.
Norges kvinnelandslag vant bronse i et Europamesterskap i 1993, som ble holdt i Esbjerg som er en del av Danmark.
Norges kvinnelandslag (og kvinnene i sporten generelt) blir ofte stilt ovenfor problemstillinger som mennene ikke trenger å tenke på. I ishockey har for eksempel ikke kvinner lov til å foreta en takling under en kamp, men det er ingenting som hindrer en mann i å gjøre det samme.
Norges herrelandslag i ishockey
Norges herrelandslag i ishockey er laget som representerer landet vært i flest internasjonale turneringer. I likhet med Norges kvinnelandslag blir herrelandslaget i ishockey også regulert av Norges Ishockeyforbund.
Norges herrelandslag i ishockey ble etablert i 1930-årene, og 1950-tallet ble omtalt som lagets gullalder. Det var altså da de var på topp! Etter det ventet noen år med en rekke nedturer før det begynte å gå bedre igjen på 1990-tallet.
Per dags dato har ikke Norges herrelandslag i ishockey vunnet noen medaljer i VM eller OL. Men til tross for det, så har de klart å kvalifisere seg hvert eneste år!
Norges herrelandslag går under følgende kallenavn: «Isbjørnene». Dette er et kallenavn som har vokst fram med utgangspunkt i isbjørnen som er avbildet på Norges ishockeyforbund og deres logo.
Norsk ishockey delt inn forskjellige prestasjonsserier
Når det gjelder norsk ishockey generelt, så er dette en sportsgren som delt inn i forskjellige prestasjonsserier.
I Norge har vi to prestasjonsserier, og det er Fjordkraftligaen og 1.divisjon. Det finnes også noe som kalles 2. divisjon (og nedover), og disse omtales ofte som mosjonsserien.
Dersom vi ser dette i lys av det norske kvinnelandslaget og det norske herrelandslaget, så får vi følgende inndeling.
Det norske kvinnelandslaget – prestasjonsserier
Det norske kvinnelandslaget har deltatt i Eliteserien i ishockey for kvinner. Dette er et mesterskap som nå går under navnet Bambusa-ligaen. I tillegg til dette har kvinnelandslaget deltatt i 1. divisjon.
Det norske herrelandslaget – prestasjonsserier
Det norske herrelandslaget har deltatt i noen flere mesterskap enn kvinnelandslaget. I tillegg til Fjordkraftligaen har også herrelandslaget også deltatt i 1. divisjon, 2. divisjon, 3. divisjon og 4. divisjon.