Ishockey regler

Ishockey er en holdsport, hvor kampene foregår på en skøjtebane, hvilket betyder, at spillerne har skøjter på under kampen.

Ved hjælp af en hockeystav vil spillerne forsøge at skyde pucken i modstanderholdets mål, og det er det hold, der har flest mål til sidst, der går af med sejren.

I forbindelse med ishockey er der mange regler at holde styr på. Der stilles blandt andet krav til, hvordan banen ser ud og det udstyr, der bliver brugt under kampen. I denne artikel vil vi se nærmere på de regler, der gælder i ishockey.

Sådan ser kurset ud

Da det handler om ishockey, siger det sig selv, at kampen foregår på en skøjtebane. En skøjtebane skal selvfølgelig være dækket af is. Man kan spille ishockey både ude og inde, men en kamp skal helst foregå i en skøjtehal .

Der er også specifikke krav til kursets størrelse. I Norge anses en bane på 60 x 25-30 meter som normal.

Rundt om banen bruges den bestående af træ eller plast og plexiglas. Det er ikke ualmindeligt, at pucken flyver hist og her, så formålet med vanten er at beskytte tilskuerne mod at få pucken i ansigtet. I alt er vanten omkring 347 cm høj.

På hver side af ishockeybanen finder du to mål, hvor holdene selvfølgelig har hver et mål at forsvare i løbet af kampen. Resten af kurset er opdelt i forskellige zoner:

• Icing Lines: mållinje i defensiv zone)
  • Blå linjer: begyndelsen af den “neutrale zone”)
  • Midterlinje: den midterste linje, i midten af «den neutrale zone»)
  • Face-off-cirkler: Områder, hvor spillet kan genstartes efter et spilstop, placeres ni sådanne face-off-cirkler på tværs af banen.

En ishockeykamp foregår sådan her

Der er ikke kun regler for, hvordan banen ser ud. I ishockey er der også regler for, hvordan selve kampen foregår. En regulær kamp i ishockey foregår som følger:

• En ishockeykamp består af i alt tre perioder á 20 minutter hver . Mellem hver periode er der en periodepause på 15 minutter.
  • Hver periodepause markeres ved, at holdene skifter børnehalvdel.
  • En ishockeykamp er baseret på effektiv spilletid. I praksis betyder det, at pucken skal i spil. Hvis ikke, skal du stoppe spillet.
  • Hvert hold har mulighed for at tage en timeout under en kamp, som varer i 30 sekunder. Timeoutet kan bruges i forbindelse med, at spillet stoppes.
  • Pucken skal altid være i bevægelse – det er en forudsætning for selve kampen. Hvis pucken pludselig skulle blive ødelagt under kampen, stoppes kampen med det samme.
  • Efter tre uafgjorte kampe siger man, at de spiller i overtiden, og så er det det første mål, der afgør kampen. Hvis kampen stadig er uafgjort efter forlænget spilletid, afgøres kampen med straffesparkskonkurrence. En straffesparkskonkurrence består af tre skud pr. hold.
  • Det vindende hold belønnes med tre point, men det er kun, hvis det er et hold, der går sejrrigt ud af den ordinære kamp. Med kampe afgjort med enten overtid eller straffesparkskonkurrence får det vindende hold to point og det tabende hold et point.
  • En ishockeykamp bedømmes af i alt fire dommere. To af dommerne betragtes som kampens hoveddommere, og de to andre er linjedommere.

Hvor mange spillere?

I en ishockeykamp er der selvfølgelig to hold, der spiller mod hinanden.

Hvert hold består af i alt fem udespillere, samt en målmand. Målmandens opgave er til enhver tid at tage sig af holdets mål.

De fem udendørsspillere består af “kæder”, og hver kæde har følgende formation:

• To bagspillere
  • Et center
  • En højrefløj
  • En venstrefløj

Det betyder, at hver spiller har deres egen rolle og hovedområde, som de skal tage sig af under spillet. I løbet af kampen kan det være relevant at skifte spiller. Når dette er gjort, er det almindeligt at udskifte hele kæden.

Udstyret i ishockey

I ishockey stilles der specifikke krav til hovedsageligt pucken og spillernes hockeystave.

Pucken er normalt sort, hvilket gør den meget nem at få øje på, da isen er hvid. Den er lavet af gummi, og har en diameter på 7,62 cm. Derudover er den 2,54 cm tyk. Normalvægten af en puck er mellem 156 og 170 gram.

Puckens karakteristiske udseende gør den velegnet til ishockey. Den er helt flad, hvilket betyder, at den glider let på isen.

Når det kommer til hockeystave, er det lidt mere varieret. Flex er et vigtigt begreb her . Den anbefalede type hockeystav afhænger af hvilket niveau du spiller på, og hvad din rolle er på banen. Spiller man offensivt, er det almindeligt at spille med en kølle, der er lidt kortere end normalt. Det er ellers det, der gælder for hockeystaven generelt:

• Køllerne er lavet af materialer, hvor målet er at forhindre køllerne i at gå i stykker under spillet.
  • Køllens kanter skal være buede.
  • Stokken på køllen skal være helt lige, for at spilleren har mulighed for at skubbe pucken frem.
  • Den optimale længde på en hockeystav er, at den går fra jorden og op til et sted, der rammer ca. mellem spillerens hage og næse.
  • Flex er en vigtig faktor, for det siger noget om, hvor fleksibel den nuværende hockeystav er. Folk kan have forskellige præferencer, når det kommer til dette.

Dette kan ske under en kamp

Der er forskellige ting, der kan ske i løbet af en kamp, og sådan er det også i forbindelse med en hockeykamp. Her er et lille overblik over, hvad der kan ske under en hockeykamp:

• Faceoff: Sådan starter du spillet igen efter et spilstop.
  • Icing: Icing opstår, hvis et hold skyder pucken fra egen banehalvdel til bag modstanderholdets mål.
  • Offside: I en angrebssituation er det pucken, der skal krydse den blå linje først. Derfor skal spilleren justere sine bevægelser. Hvis en spiller får pucken, mens den ene skøjte er over den blå linje, og den anden er i den neutrale zone, så vil den være offside.
  • Udvisning: Kampen stoppes ikke ved overtrædelse. I stedet bliver spilleren udvist i x antal minutter.

Straf: Dette gives, når en spiller bliver frataget en oplagt mulighed for at score mål.