Ishockey regler

Ishockey är en lagsport där matcherna går på en ishall, vilket innebär att spelarna har skridskor på sig under matchen.

Med hjälp av en hockeyklubba ska spelarna försöka skjuta pucken i motståndarlagets mål och det är det lag som har flest mål i slutändan som går av med segern.

I samband med ishockey är det många regler att hålla reda på. Det ställs bland annat krav på hur banan ser ut och vilken utrustning som används under matchen. I den här artikeln ska vi titta närmare på vilka regler som gäller inom ishockey.

Så här ser kursen ut

Eftersom det handlar om ishockey säger det sig självt att matchen går på en ishall. En ishall ska givetvis täckas med is. Man kan spela ishockey både ute och inne, men en match ska helst ske i en ishall .

Det finns också specifika krav på kursens storlek. I Norge anses en bana på 60 x 25-30 meter vara normal.

Runt banan används den bestående av trä eller plast och plexiglas. Det är inte ovanligt att pucken flyger hit och dit, så syftet med vanten är att skydda åskådarna från att få pucken i ansiktet. Totalt är vanten runt 347 cm hög.

På varsin sida om ishockeyplanen hittar du två mål, där så klart lagen har varsitt mål att försvara under matchen. Resten av kursen är uppdelad i olika zoner:

• Icing Lines: mållinje i försvarszonen)
  • Blå linjer: början av den ”neutrala zonen”)
  • Mittlinje: mittlinjen, i mitten av den «neutrala zonen»)
  • Face-off-cirklar: områden där spelet kan startas om efter ett spelstopp, nio sådana face-off-cirklar placeras över banan.

En ishockeymatch går till så här

Det finns inte bara regler för hur banan ser ut. Inom ishockeyn finns även regler för hur själva matchen går till. En ordinarie match i ishockey går till enligt följande:

• En ishockeymatch består av totalt tre perioder om 20 minuter vardera . Mellan varje period är det perioduppehåll på 15 minuter.
  • Varje perioduppehåll markeras genom att lagen byter barnhalva.
  • En ishockeymatch bygger på effektiv speltid. I praktiken betyder det att pucken måste vara i spel. Om inte, måste du stoppa spelet.
  • Varje lag har möjlighet att ta en timeout under en match, som varar i 30 sekunder. Timeouten kan användas i samband med att spelet stoppas.
  • Pucken ska alltid vara i rörelse – det är en förutsättning för själva matchen. Om pucken plötsligt skulle förstöras under matchen avbryts matchen omedelbart.
  • Efter tre oavgjorda matcher sägs det att de spelar på övertid, och då är det första målet som avgör matchen. Om matchen fortfarande är oavgjord efter övertidsspelet avgörs matchen med straffläggning. En straffläggning består av tre skott per lag.
  • Det vinnande laget belönas med tre poäng, men det är bara om det är ett lag som går segrande ur den ordinarie matchen. Med matcher som avgörs med antingen förlängning eller straffläggning får det vinnande laget två poäng och det förlorande laget en poäng.
  • En ishockeymatch bedöms av totalt fyra domare. Två av domarna anses vara matchens huvuddomare och de andra två är linjedomare.

Hur många spelare?

I en ishockeymatch är det såklart två lag som spelar mot varandra.

Varje lag består av totalt fem utespelare, samt en målvakt. Målvaktens uppgift är att hela tiden ta hand om lagets mål.

De fem utomhusspelarna består av ”kedjor”, och varje kedja har följande formation:

• Två ytterbackar
  • Ett centrum
  • En högervinge
  • En vänstervinge

Det innebär att varje spelare har sin egen roll och huvudområde som de måste ta hand om under spelets gång. Under matchen kan det bli aktuellt att byta spelare. När detta är gjort är det vanligt att man byter ut hela kedjan.

Utrustningen i ishockey

Inom ishockey ställs specifika krav på främst pucken och spelarnas hockeyklubbor.

Pucken är oftast svart vilket gör den väldigt lätt att upptäcka då isen är vit. Den är gjord av gummi och har en diameter på 7,62 cm. Dessutom är den 2,54 cm tjock. Normalvikten på en puck är mellan 156 och 170 gram.

Puckens karaktäristiska utseende gör den väl lämpad för ishockey. Den är helt platt vilket gör att den glider lätt på isen.

När det kommer till hockeyklubbor är det lite mer varierat. Flex är här ett viktigt begrepp . Vilken typ av hockeyklubba som rekommenderas beror på vilken nivå du spelar på och vilken roll du har på banan. Spelar man offensivt är det vanligt att man spelar med en klubba som är lite kortare än vanligt. I övrigt är detta vad som gäller för hockeyklubban i allmänhet:

• Klubborna är gjorda av material där målet är att förhindra att klubborna går sönder under spelets gång.
  • Klubbens kanter ska vara böjda.
  • Pinnen på klubban måste vara helt rak, för att spelaren ska ha möjlighet att trycka fram pucken.
  • Den optimala längden på en hockeyklubba är att den går från marken och upp till en plats som träffar ca. mellan spelarens haka och näsa.
  • Flex är en viktig faktor, eftersom det säger något om hur flexibel den nuvarande hockeyklubban är. Folk kan ha olika preferenser när det kommer till detta.

Detta kan hända under en match

Det är olika saker som kan hända under en match och så är det även i samband med en hockeymatch. Här är en liten översikt över vad som kan hända under en hockeymatch:

• Faceoff: Hur man startar spelet igen efter ett spelstopp.
  • Icing: Icing uppstår om ett lag skjuter pucken från sin egen planhalva till bakom motståndarlagets mål.
  • Offside: I en anfallssituation är det pucken som måste passera Blue Line först. Därför måste spelaren anpassa sina rörelser. Om en spelare får pucken medan en skridsko är över den blå linjen och den andra är i den neutrala zonen, blir det offside.
  • Utvisning: Matchen stoppas inte vid överträdelse. Istället blir spelaren utvisad ix antal minuter.

Straff: Detta ges när en spelare fråntas en uppenbar möjlighet att göra mål.