I sport skiller man ofte mellom hjemme- og bortebane. Dersom man spør et knippe spillere – uavhengig av sportsgren – om hvilken bane de foretrekker, så vil flertallet si at hjemmebane er favoritten. Det kan vi nesten garantere.
Selvsagt er bortebane spennende. Man får reise til et nytt sted – gjerne et sted man aldri har vært før – og man får spille mot mennesker man ikke har møtt før. Det er ingen hemmelighet at veldig mange synes at det er spennende. Men likevel er det ingenting som kan måle seg med lagets hjemmebane.
Svensk ishockey er et godt eksempel på hvor hjemmebanen er ekstra viktig. Det kommer frem gjennom Hemmaplansmodellen, som svensk ishockey faktisk er basert på. Hemmaplansmodellen er en modell utviklet av Svenska Ishockeyförbundet.
I denne artikkelen skal vi bli bedre kjent med Hemmaplansmodellen. Hva handler denne modellen om, og hvorfor er den så viktig?
Her kan du se en forklaringsvideo angående hemmaplansmodellen:
Hvem har utviklet Hemmaplansmodellen?
Som nevnt innledningsvis er Hemmaplansmodellen en modell som er utviklet av Svenska Ishockeyförbundet.
Hva handler Hemmaplansmodellen om?
Det er ikke til å stikke under en stol at det å spille på hjemmebane anses som en stor fordel. Men hva er det egentlig som gjør det til en fordel i utgangspunktet? Her er det mange teorier som kan trekkes frem:
- På hjemmebane er det større sjanse for at man har heiagjengen sin på tribunen under kampen. Det alene kan skape en unik stemning i arenaen eller på stadionen.
- Spillerne kjenner banen, og har til og med kanskje en banehalvdel som de liker/spiller aller best på. Hvis denne halvdelen blir deres etter pausen, så er det noen som mener at det kan ha betydning for hvordan laget presterer.
Ingen av disse teoriene trenger naturligvis å være feil. Ja, kanskje har heiagjengens tilstedeværelse og hvilken banehalvdel de spiller på betydning for sluttresultatet. Men Svenska Ishockeyförbundet mener at det handler om noe helt annet, som veldig mange kanskje ikke tenker på.
- Følelsen av å være hjemme
Ifølge Svenska Ishockeyförbundet er det viktig at spillerne føler seg hjemme på isen. Erfaring og gode ferdigheter er naturligvis viktig, men det er også følelsen av å være hjemme. Det handler rett og slett om trygghet. Svenska Ishockeyförbundet tror trygghet fører til:
- Det motiverer spillerne til å ta dristigere valg som de vet at kommer til å gi dem en fordel i kampen, som de ellers ikke ville tatt dersom de følte seg utrygge ute på isen. Dette kan være tilfellet utenfor selve isbanen.
- Teknisk, taktisk, fysiologisk og psykososial utvikling.
Svenska Ishockeyförbundet er opptatt av at hallen som spillerne har som sin hjemmebane skal føles som hjemme. Hvor vidt det er vedkommendes første eller andre hjem, kommer an på det enkelte individs behov. Dette tror Svenska Ishockeyförbundet må til for å få til dette:
- Riktig valg av verktøy
- Kunnskap
- Støtte
Hemmaplansmodellen – fire prinsipper
Hemmaplansmodellen er en modell som både ledere, foreninger og foreldre kan støtte seg på. For å skape atmosfæren som Svenska Ishockeyförbundet etterspør, er det en forutsetning at alle disse instansene er i stand til å samarbeide.
Svenska Ishockeyförbundet har derfor utviklet en veileder som forteller hver enkelt instans kan støtte seg på hvis de er usikre på hva Hemmaplansmodellen skal settes ut i praksis.
Hemmaplansmodellen er basert på fire prinsipper, og prinsippene er følgende:
- Å sette mennesket i fokus
- Gi alle en sjanse til å utvikle seg
- Tilpass trening og kamper etter målgruppen
- Gjennomfør en allsidig treningsøkt
Nedenfor skal vi ta en nærmere titt på hvert enkelt prinsipp.
Prinsipp nr. 1 – Sett mennesket i fokus
Som trener skal man skape relasjoner, og det sier nok seg selv at det mest fordelaktige er gode relasjoner. Her spiller tonen treneren har ovenfor spillerne og de andre involverte en viktig rolle. En god tone kan også motivere spillerne til å prestere.
Treneren fungerer ofte som en rollemodell for spillerne, og dette er et ansvar vedkommende bør ta på alvor. I den forbindelse kan dette være en fin huskeregel: Spillerne gjør ikke som du sier, men som du gjør.
For å oppnå gode resultater er det viktig at trener og spiller er tydelig ovenfor hverandre når det gjelder hva de forventer av den andre parten. Likevel er det viktig å ikke la det gå på bekostning av selve mennesket. De fleste har andre ting som skjer i livet deres i tillegg til deres felles sport, og det bør det være rom for.
Prinsipp nr. 2 – Gi alle en sjanse til å utvikle seg
Som trener er det viktig å gi alle en sjanse til å utvikle seg, og man er nødt til å tilpasse fremgangsmåten etter hver enkelt person. Det er mange forskjellige faktorer som kan variere fra person til person:
- Alder
- Ambisjoner
- Etnisitet
- Kjønn
- Klasse
- Seksuell legning
Alle skal få en sjanse uavhengig av ambisjonene deres. Noen ønsker å spille på toppnivå en gang i fremtiden, og noen ønsker bare å ha en hobby som de kan drive med på fritiden. Det er også viktig å huske på at forskjellige mennesker utvikler seg i forskjellige tempo.
Prinsipp nr. 3 – Tilpass trening og kamper etter målgruppen
På et ishockeylag har man forskjellig utgangspunkt. Det kan dreie seg om for eksempel alder og ambisjonsnivå.
Det er viktig å ha det i bakhodet, rett og slett fordi dette er en forutsetning for å vite hvordan man skal legge opp treningen. Man kan ikke stille samme krav til spillere som nettopp har begynt versus spillere som har spilt i fem år.
Prinsipp nr. 4 – Gjennomfør en allsidig treningsøkt
For å bli god i ishockey må man trene, og det er en fordel å drive med allsidig trening. På den måten lærer du deg å bevege kroppen på forskjellige måter, og det er bra.
Med et bredt bevegelsesspekter i bånn vil du bli på sikt kunne bli en dyktig ishockeyspiller. Denne typen trening vil også kunne bidra til andre positive ting.
Hvorfor er Hemmaplansmodellen viktig?
Hvorfor er Hemmaplansmodellen viktig? Hemmaplansmodellen er viktig for å skape omgivelser som enhver spiller føler seg trygge i. Svenska Ishockeyförbundet mener at det å føle seg hjemme på banen er viktig for sluttresultatene.