Ishockey skøyter guide

Sitter ikke skøytene du kjøpte for et par år siden like godt som de gjorde for noen år siden? Er det kanskje litt ubehagelig å ha dem på? Det er ofte et tegn på at skøytene dine begynner å bli for små, og at det kan være på tide å begynne å se etter nye!

Mange tror at det bare er å spasere inn i en butikk som selger skøyter, finne et par man ønsker å kjøpe og så spasere ut igjen i løpet av noen få minutter. Så enkelt er det imidlertid ikke! Å finne de riktige skøytene er en mye mer omfattende prosess enn som så!

Denne artikkelen skal være en guide som du kan lene deg på i prosessen med å kjøpe skøyter som skal brukes til å spille ishockey!

Velg skøyter etter hva formålet er

Det første du må vite, er at du må velge type skøyter med utgangspunkt i hva de skal brukes til.

Det er stor forskjell på det å kjøpe skøyter som skal brukes til å gå på skøyter for moro skyld på fritiden og det å kjøpe skøyter som skal brukes i forbindelse med en blomstrende karriere som ishockeyspiller.

Viktige faktorer ved kjøp av skøyter

Når man skal kjøpe noe, er det stort fokus på å kjøpe «riktig». Å kjøpe skøyter er intet unntak. Og det kan faktisk være litt utfordrende, i hvert fall for de som kanskje ikke har gjort det før.

I forbindelse med kjøp av skøyter, er det noen faktorer som er viktigere enn andre. Derfor er det en fordel å gjøre litt research før du går i gang med prosessen. Nedenfor kan du se en liten oversikt over noen viktige faktorer, og dersom du er ekstra bevisst på disse så kan det hende at kjøpsprosessen blir litt enklere:

  • Hvilket nivå du spiller på.
  • Hvor mye du veier.

Det er altså hvilket nivå du spiller på, samt din vekt som er viktigst når du skal kjøpe skøyter. Forskjellige skøyter er produsert med forskjellig hardhet, og dette er noe som ofte går på bekostning av at noen skøyter ser kulere ut enn andre. Men design er imidlertid noe du bør legge litt til side her.

Hvis du kjøper «feil» skøyter, så risikerer du at det går utover både teknikk og balanse. «Feil» skøyter vil altså kunne påvirke spilleferdighetene dine i negativ forstand, og det er naturligvis noe de aller fleste ønsker å unngå at skal skje. Det kan også gjøre det å spille ishockey mindre gøy!

Her kan du se en video om skøyteteknikk (fra Norges Ishockeyforbund):

Viktig å prøve skøytene før du kjøper

For å påse at skøytene du vurderer å kjøpe, er de rette skøytene for deg, så er det viktig at du prøver skøytene før du kjøper.

Å kjøpe skøyter er ikke det samme som å gå i butikken for å kjøpe en genser på en dag hvor du ikke føler for å dra innom prøverommet. Da går du gjerne for den størrelsen du husker at passet fint forrige gang. Men slik kan du altså ikke gjøre når du skal kjøpe skøyter.

I en butikk som selger skøyter, er det som regel mange forskjellige skøytemerker, så det kan være en god idé å prøve noen par i forskjellige merker slik at du får et godt grunnlag til å sammenligne skøytene med hverandre.

Forskjellige merker av ishockeyskøyter

Som nevnt ovenfor, så finnes det forskjellige merker av ishockeyskøyter. Hvis du ikke har en spesifikk preferanse når det gjelder skøyter, så vil vi anbefale deg å rådføre deg med den ansatte i butikken ettersom vedkommende sannsynligvis har litt mer erfaring med det.

Skulle du imidlertid ha litt erfaring, og tror du vet hva du vil ha, så vil det ikke skade å prøve et annet merke også. Hvem vet – kanskje blir du positivt overrasket og ender opp med et helt annet merke enn det du trodde du kom til å ende opp med?

Nedenfor vil du se en liten oversikt over forskjellige merker av ishockeyskøyter. I tillegg til navnene på hvert enkelt merke, så inkluderer listen en størrelseanbefaling og et barometer over hvilken kvalitet du kan forvente dersom du ender opp med en av disse merkene.

  • CCM – ca. ½ størrelse større enn sko (kvalitet: +++).
  • Bauer – ca. samme størrelse som sko (kvalitet: +++).
  • RBK – usiker på størrelse (kvalitet: +++).
  • Sherwood – ca. 1/2 størrelse som sko (kvalitet ++).
  • Graf – usikker på størrelse (kvalitet: ++).
  • Mission – ca 1 størrelse mindre enn sko (kvalitet ++).
  • Nike – ca ½ størrelse mindre enn sko (kvalitet (+).
  • Tour – ca. samme størrelse enn sko (kvalitet (+).

Som du ser av listen ovenfor, så er det noen skøyter det vil være aktuelt å gå opp en størrelse, mens andre merker bør man gå ned. Et par av merkene, for eksempel RBK og Graf, er det ingen spesifikk anbefaling for, så de havner direkte i kategorien «må prøves».

En video som viser hvilke faktorer som spiller inn:

Etter kjøp venter «break in» perioden

Som barn begynner man å glede seg til å kunne bruke skøytene med en gang, men her er det viktig å være litt realistisk. Det å bruke skøytene med en gang, er kanskje ikke en så god idé selv om det er veldig fristende.

Først er du nødt til å bli vant til å bruke dem. Dette kalles en «break in» periode, som rett og slett går ut på å gjøre føttene dine vant til de nye skøytene. Det skjer først når læret har satt seg

Hvor lang tid denne «break in»-perioden tar vil variere fra skøytemerke til skøytemerke. Noen aktører mener at skøytene kan brukes med en gang mens andre mener at man må venne seg til skøytene. Vi stiller oss bak sistnevnte!

Bør man kjøpe dyre skøyter?

De fleste vet at det finnes både dyre og rimeligere skøyter, men har egentlig dette noen betydning?

Hvor mye skøytene er verdt kommer egentlig an på hvor lenge du skal bruke dem. Hvis skøytene du skal kjøpe kun skal brukes i et par år, så er det lite vits i å kjøpe et par som får lommeboken din til å hylgrine. Sats i stedet på et rimeligere par med god samvittighet!