Ishockey puck valg

Er du klar over at det er en spesiell grunn til at hockeypucken er utformet slik den er? Det er ikke sikkert at du har tenkt noe særlig over det før nå, men det er faktisk ikke tilfeldig at hockeypucken er utformet slik den er.

I veldig mange andre sportsgrener, for eksempel fotball og håndball, så er ballen rund. Det er den også i sportsgrenen tennis. Men i ishockey er den ikke rund. Formen på pucken er rund, men selve hockeypucken er flat. Og det er faktisk en spesifikk grunn til det.

I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på valg av hockeypuck når man skal spille ishockey. Dersom du spiller på et lag med organisert trening, så er nok ikke hockeypuck det som står på toppen av listen over utstyr du må skaffe. Men det kan være greit å forstå hvorfor hockeypucken ser ut som den gjør.

Slik ser hockeypucken ut

De fleste vet nok hvordan en hockeypuck ser ut, og hvordan en ishockey kølle brukes, men det skader jo ikke med en liten repetisjon. Nedenfor vil vi gi en enkel beskrivelse av hvordan hockeypucken ser ut.

Hockeypucken har et veldig karakteristisk utseende – den er som regel helt svart. Med det sagt, så er det mulig å få tak i hockeypucker i andre farger også, for eksempel rød, men det er ikke det mest vanlige. I de fleste hockeykamper, så er svarte hockeypucker som blir brukt.

Ishockey er en sportsgren på samme måte som fotball, og derfor er det mange som sammenligner disse to «ballene». Fotballen er rund, og det er også hockeypucken, men ikke på samme måte. Hockeypucken ruller ikke bortover underlaget, på grunn av formen sin er den avhengig av å bli skutt bort.

Som nevnt innledningsvis så er det en spesifikk tanke bak hockeypuckens utseende. Den er som regel helt svart fordi den skal skille seg ut på den hvite isen. Og puckens over- og underside er helt flat, fordi det sørger for at den har godt grep på isen, samtidig som den glir godt over isen når noen skyter den i den retningen.

Gøy video som vises hvordan hockey pucker lages:

Hockeypuckens mål

Har du lagt merke til at de fleste hockeypucker ser helt like ut? Det er fordi alle hockeypucker er utviklet med utgangspunkt i spesifikke mål.

Hockeypucken har som regel en diameter på 7,42 centimeter og en tykkelse på 2,54 centimeter, noe som betyr at hockeypucken generelt er en veldig liten gjenstand. Som tidligere nevnt er den også flat, noe som også understreker at dette.

Har du noen gang prøvd å holde en hockeypuck? Da vet du sannsynligvis at det ikke er en veldig tung gjenstand heller. Med tanke på diameteren og tykkelsen til pucken, så er nok ikke nok det en stor overraskelse. Vanlig vekt på en hockeypuck er mellom 156 og 170 gram, noe som gjør det mulig for pucken å fly i luften når den blir skutt fremover.

Alle elementene som hockeypucken er laget av, spiller på lag for å gjøre hockeypucken så liten og lett som mulig. Det er det ingen tvil om! Her er en liten oversikt over detaljene som gjelder i forbindelse med hockeypucken og målene på den:

  • Diameter: 7,42 cm.
  • Tykkelse: 2,54 cm.
  • Vekt: mellom 156 og 170 gram.

Puckens utforming er viktig

Det er fort gjort å tro at en gjenstands utforming er mer eller mindre tilfeldig, men det er veldig sjelden at det faktisk er tilfellet. Tror du at det er tilfeldig at fotballen er rund eller at ballen som brukes i amerikansk fotball er oval? Det er neppe noen tilfeldighet!

Fotballen er rund for at det skal være enkelt å sparke den bortover fotballbanen, og ballen i amerikansk fotball er oval fordi det er mye enklere å få et godt grep på den om man fanger ballen samtidig som man løper. Og slik er det også i forbindelse med hockypuckens utforming.

Hvorfor hockeypucken er utformet på den måten den er, har vi vært litt innom tidligere. Dermed blir dette en liten repetisjon. Men det er altså dette som kjennetegner hockeypucken:

  • Den er liten.
  • Den er flat på begge sider.
  • Den er lett.

Hockeypucken er mye mindre enn en fotball, men kan likevel sammenlignes med den. Mens fotballen skal sparkes bortover gressplenen, så skal hockeypucken skytes bortover isen, og da er utformingen viktig slik at det kan gjøres så enkelt som overhodet mulig. Med en flat hockeypuck, så er det ingenting som hindrer deg i å skyte den bortover banen.

Skikkelig bra video som viser hvordan du håndterer en puck – fra A til Å:

Dette skiller hockeypucken fra ballen i andre sporter

Ovenfor har vi sammenlignet hockeypucken med både fotballen og ballen som brukes i amerikansk fotball. Men hva er det egentlig som skiller hockeypucken fra ballene i andre sporter?

Hvis man ser litt bort ifra utformingen og hvordan hver enkelt ball er designet, så er det egentlig ikke så veldig stor forskjell på verken hockeypucken, fotballen eller ballen i amerikansk fotball. Eller noen annen ball i en annen sportsgren, for den saks skyld.

Synes du at det høres litt rart ut? Det har vi naturligvis full forståelse for, men det er faktisk en spesifikk grunn til at vi sier akkurat dette, og det er en grunn som har rot i virkeligheten. Hockeypucken skal skytes bortover, mens fotballen skal bortover. Dette krever gjenstander som er utformet på forskjellige måter.

Dermed kan man trygt si at det er veldig lite som skiller hockeypucken fra ballene i andre sporter. Likevel er det ikke mulig å komme unna det faktum at hockeypucken er mye mindre enn de fleste andre baller, men dette er bare en triviell forskjell!

Kunne hockeypucken vært rund?

Helt til slutt har vi følgende spørsmål: Kunne hockeypucken vært rund? Tror du at den kunne vært der?

Igjen kan hockeypucken sammenlignes med fotballen. Når det gjelder det å skyte ballen, så hadde det sikkert ikke vært noe stort problem, men det hadde kanskje blitt litt keitete med tanke på at man har skøyter på beina og at kampen foregår på en isdekt bane.

Så ja, hockeypucken kunne sikkert vært rund – med noen tilpasninger. Men den er like god sånn som den er nå også!