Ishockey VM

VM i ishockey arrangeres som regel hvert andre år. Det er en av faktorene som skiller VM fra OL, i og med at OL er et mesterskap som arrangeres kun hvert fjerde år.

VM har blitt arrangert siden 1930 – med kun noen få unntak. Det ble naturligvis ikke arrangert VM under andre verdenskrig (1939-1945), og det ble heller ikke arrangert VM i 2020 da coronaviruset herjet som verst i hele verden.

VM er ett av mesterskapene som veldig mange landslag streber etter. Det er stort å delta i et slikt mesterskap, så det skjønner vi godt. Tenk hvis man vinner – da kan man faktisk kalle seg «verdensmester».

Det arrangeres VM i forskjellige sportsgrener, og ett av dem er ishockey. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hvordan VM i ishockey arrangeres!

Det første verdensmesterskapet

Det første verdensmesterskapet ble holdt i 1930. Er det noe som skurrer i ørene dine når du hører at vi sier noe sånt? Det skjønner vi godt, for det er litt mer komplisert enn som så.

Selv om mesterskapet som ble holdt i 1930 regnes det første verdensmesterskapet (VM), så er det også helt riktig at det hadde blitt arrangert tre mesterskap før dette også. Disse mesterskapene ble holdt i 1920, 1924 og 1928, men på dette tidspunktet så var VM og OL sammenslått.

Så det første verdensmesterskapet ble holdt i 1930 – slik vi kjenner det i dag. Frem til da hadde VM og OL vært ett og samme mesterskap, men fra og med 1930 ble disse to betegnet som to forskjellige mesterskap.

Hvem kan delta i VM i ishockey?

Det er Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) som arrangerer VM, og dermed også VM i ishockey.

Hver eneste gang det arrangeres VM, så blir det stilt spørsmålstegn ved hvem som burde få delta eller ikke. Qatar er et klassisk eksempel som til stadighet trekkes frem. Det er et fåtall på landslaget til Qatar som faktisk er fra Qatar, så blir det riktig å la dem delta i VM? Denne spørsmålet blir dratt opp hvert eneste år – uten at det har blitt gitt et helt klart svar.

Men det er i hvert fall en ting som er sikkert og visst, og det er at Det internasjonale ishockeyforbundet prøver sitt beste å sortere ut hvem som kan og hvem som ikke kan være med på en god måte. For å sørge for dette har de satt klare regler angående dette. Dette er reglene som gjelder:

  • De fleste deltakerland har en ishockeyforening, og det er en forutsetning at alle spillere må være medlem av det respektive landets ishockeyforening.
  • Hver enkelt spiller er nødt til å ha statsborgerskap i landet som de representerer. I praksis betyr det at en nordmann som bor i Halden og har norsk statsborgerskap, men spiller på et svensk fotballag ikke kan representere Norge i VM.
  • Hvis det imidlertid er en spiller på laget som akkurat har fått statsborgerskap i det respektive landet, så kan ikke spilleren delta i VM umiddelbart. Den aktuelle spilleren er nødt til å spille to sesonger og 16 påfølgende måneder før de har lov til å stille i VM. Disse reglene gjelder også for damer, men perioden er noe kortere – én sesong og 8 måneder.
  • Hvis en spiller på laget tidligere har deltatt i VM på vegne av et annet lag, så må den aktuelle spilleren vente i fire år etter lagbytte før vedkommende kan stille som representant for VM igjen.
  • Det stilles også krav til spillernes alder i forbindelse med VM. Alle spillere er nødt til å være 18 år eller eldre på dagen som turneringen avholdes. Det kan imidlertid gis unntak – til spillere mellom 16 og 18 år, mot at de har fått dispensasjon.

Det arrangeres verdensmesterskap for både kvinner og menn

Du har sikkert lagt merke til at kvinner og menn aldri konkurrerer mot hverandre i forbindelse med sport? Slik har det alltid vært, og det er ingenting som tyder på at dette kommer til å endre seg – i hvert fall ikke med det første.

Det har ført til at det arrangeres to verdensmesterskap – ett mesterskap der landenes kvinnelandslag deltar og ett mesterskap hvor landenes herrelandslag deltar.

Når er VM i ishockey?

VM, og dermed VM i ishockey, arrangeres hvert andre år. Det konkurreres i mange sportsgrener, gjerne med flere øvelser innenfor hver sport, så dette er ikke noe som er unnagjort på en liten uke.

VM i ishockey pleier dog ofte å bli arrangert i mai. Dette er naturligvis noe som kan variere litt, men det er som regel i dette tidsrommet at VM i ishockey arrangeres. VM i ishockey 2022 arrangeres fra fredag den 13. mai til søndag den 29. mai 2022.

Hvordan har Norge gjort det i ishockey under VM?

Lurer du på hvilke resultater Norge har fått under VM i ishockey? Det er mulig å si at Norge har gjort det bra, men det er ingen av prestasjonene deres som har ført til faktiske medaljer. Og det gjelder både for det kvinnelige ishockeylaget og det mannlige ishockeylaget.

La oss ta det mannlige ishockeylaget som et eksempel. De var med i VM i ishockey for aller første gang i 1937. Da var det totalt 10 land som deltok, og Norge havnet på en 9. plass. I neste VM så havnet Norge på sisteplass. Deretter gikk det noen år før de prøvde seg i VM igjen, men da også havnet de et godt stykke ned på listen.

Kommer Norge til å vinne VM i ishockey 2022?

Med tanke på at Norge ikke har vunnet VM i ishockey før, så er det nok svært få som innerst inne tror at Norges vinnersjanser i VM i ishockey 2022 er veldig store. Samtidig så er dette mer eller mindre umulig å vite, for man kan jo bli positivt overrasket.

Men det man i hvert fall kan si med sikkerhet, er at det er et stort engasjement for sporten her hjemme. Så uavhengig av om Norge står på pallen eller ikke, så er det mange som kommer til å kose seg med VM i ishockey senere i år!