Ishockey hjelm guide

Hvis du er interessert i ishockey og har hatt muligheten til å være publikum på en ishockeykamp, så har du helst sikkert lagt merke til at alle spillere har på seg hjelm under kampen. Med det sagt, så er dette allmennkunnskap, så det vet du sikkert uansett.

Det er en veldig enkel grunn til at spillerne bruker hjelm, og det er at det er avhengig av å bruke beskyttelsesutstyr når de spiller ishockey. Pucken skytes bortover banen, og da er det ikke utenkelig at den letter fra bakken og tar seg en liten flytur. Da bør man ha på hjelm for å unngå å få en hockeypuck i hodet.

Men hvis du tror at det bare er å gå inn i en sportsbutikk og kjøpe hvilken som helst hjelm, så må du tro om igjen. Det hadde vært fantastisk hvis det var så enkelt, men det er dessverre ikke det. Kjøp av hjelm som skal brukes i en ishockeykamp må man tenke litt grundig gjennom!

Hvis du ikke har kjøpt hjelm til å spille ishockey før, så er det ikke sikkert at du vet nøyaktig hva du er på jakt etter. Da er dette en god artikkel for deg, for dette er rett og slett en guide som skal gjøre det litt enklere for deg å velge den riktige hjelmen.

Målvakt ishockey hjelm
typisk hjelm til en målvakt hvor visiret kan tåle kraften fra en puck i bevegelse.

Hva er en hjelm?

Selv om dette er noe de aller fleste vet, så har vi valgt å ta det med likevel: Hva er en hjelm?

Hjelm er et sikkerhetsutstyr som brukes i mange forskjellige sammenhenger. Helt fra man er liten så får man høre at det er viktig å bruke hjelm. I barneårene går dette som regel greit, men ettersom man blir eldre, er det mange som får et ambivalent forhold til denne hjelmen. Noen vil kanskje si at man ser teit ut å bruke hjelm, og derfor er det mange som lar være.

Selv om det kanskje ser litt teit ut, så er ikke det en god nok grunn til å la være å bruke hjelm. Hjelm er noe som bør brukes i enhver situasjon hvor det er nødvendig, for eksempel når man sykler eller når man kjører MC. Og selvsagt – når man spiller ishockey!

Hjelmens hensikt er rett og slett å forhindre at du skader hodet ditt. I beste eller verste fall – det kommer litt an på hvordan man ser det – så kan faktisk hjelmen redde livet ditt.

Det finnes forskjellige typer hjelm

Men det finnes forskjellige typer hjelmer. Det er altså ikke slik at man bruker samme type hjelm når man sykler som man gjør når man spiller ishockey. Dette er to vidt forskjellige aktiviteter, og sikkerhetsutstyret bør være utviklet spesielt for denne aktiviteten.

Ikke nok med det, men det finnes også forskjellige typer hjelmer i forbindelse med ishockey. Hvilken hjelm du bør velge, kommer an på hvilken rolle du har på skøytebanen. Er du løper eller backer, eller er du målvakt? Målvakt er det norske ordet for keeper.

Hvis du er en av lagets keepere, så er du nødt til å ha en hjelm som også beskytter fronten av ansiktet. Det finnes nemlig ingen garanti for at du ikke får ballen i fjeset, for som tidligere nevnt, hockeypucken er utviklet for å kunne fly.

Med det sagt, så betyr ikke det at en løper eller en backer ikke kan ha en hjelm med visir foran ansiktet. Vi vil faktisk si at det kan være fordelaktig, selv for dem, og årsaken er den samme – for å unngå å få hockeypucken midt i fleisen. For det er langt ifra behagelig!

Noen gode tips til hvordan du velger en ishockey hjelm:

Hjelm er viktig under en hockeykamp

Som vi har sett ovenfor, så er det å bruke hjelm viktig. Det gjelder uansett hvilken risikofylt sport du driver med, men en hockeykamp kan faktisk trekkes frem som en av situasjonene hvor det er mest viktig.

Hockeypucken flyr rundt omkring på banen, og det kan være nervepirrende nok i seg selv. Men ved å ha på hjelm – noe som er en forutsetning for å kunne sette foten sin på en hockeybane – så minimerer du sjansen for å bli skadet betydelig!

Hjelm har samme funksjon som valten rundt banen

Enten du har vært på en ishockeykamp, blitt med noen du kjenner på trening eller sett en hockeykamp på TV, så har du sikkert lagt merke til at publikum ikke sitter tett på banen. Det er alltid et slags «gjerde» rundt selve skøytebanen.

Navnet på dette «gjerdet» er valt, og er ofte laget av to forskjellige materialer og delt på to. Den øverste delen pleier å være av pleksiglass, og den andre av enten tre eller plastikk. Dette skaper et tydelig skille mellom spillere og publikum.

I og med at hockeypucken kan fly hit og dit, så er det at banen er utformet på denne måten en forutsetning for at det skal være mulig å ha tilskuere på plass. Uten denne valten så kunne hockeypucken fløyet ut i publikum og skadet noen – og som tilskuer på en kamp skal man naturligvis kunne føle seg trygg.

Valten er altså publikums sikkerhetsutstyr. Det er en oppfinnelse som sørger for publikums sikkerhet under kampen. Dersom man er engasjert, så er det godt mulig at man ønsker å komme så tett på som mulig, men når det gjelder ishockey og en potensielt flyvende hockeypuck er det bare bra at man sitter litt på avstand!

Slik velger du riktig ishockey hjelm

Skal du kjøpe din aller første ishockey hjelm? Da er det et par ting du bør ha i bakhodet når du går inn i butikken for å finne den rette hjelmen:

  • Hjelmens viktigste oppgave er å beskytte hodet ditt, både i forbindelse med fall, støt og slag.
  • Hjelmen må ha riktig størrelse, slik at den passer hodet ditt.
  • Det er ikke bare størrelsen som skal være riktig – hjelmen må også sitte godt, både på og rundt hodet ditt.
  • Det er en fordel dersom det er mulig å justere passformen på hjelmen.
  • For maksimal beskyttelse for hele kroppen under kampen bør du velge en hjelm med visir.