Selv om det er Sveriges herrelandslag i ishockey som oftest omtales om Sveriges nasjonale ishockeylag, så har Sverige et kvinnelandslag i ishockey også. Sveriges kvinnelandslag i ishockey har gjort det ganske bra, og det er noe vi skal komme litt tilbake til lenger ned i denne artikkelen. I denne artikkelen skal vi bli litt bedre kjent med Sveriges kvinnelandslag i ishockey.
Sveriges kvinnelandslag i ishockey – fakta
Sveriges kvinnelandslag i ishockey har ikke like lang historie som Sveriges herrelandslag i ishockey – det er i hvert fall sikkert og visst. Men det betyr ikke at det ikke er noe å fortelle om laget.
Sveriges kvinnelandslag i ishockey skiller seg fra herrelandslaget ved at det ikke har vært like mange opp- og nedturer for kvinnelandslaget på generell basis.
Nedenfor vil du finne en liten liste med fun facts angående Sveriges kvinnelandslag i ishockey.
- Sveriges kvinnelandslag i ishockey administreres av Svenska Ishockeyförbundet.
- Det er uvisst når Sveriges kvinnelandslag i ishockey ble stiftet.
- Sveriges kvinnelandslag i ishockey har fått et kallenavn i likhet med Sveriges herrelandslag i ishockey. Sveriges kvinnelandslags i ishockey kalles Damkronorna.
- Sveriges kvinnelandslag i ishockey anses for å være et av verdens beste kvinnelag – kun slått av Canada, Finland og USA. Det betyr at Sveriges kvinnelandslag i ishockey er det fjerde beste kvinnelaget i verden – det er ganske imponerende!
- Sveriges kvinnelandslag i ishockey har vært veldig gode helt fra begynnelsen av, men det er ikke til å stikke under en stol at det var først etter 2001 at man så en tydelig bedring. Etter 2001 har Sveriges kvinnelandslag i ishockey gjort det veldig bra med tanke på resultater, men det skal vi se nærmere på nedenfor.
Kvinnelandslaget har også laget en musikkvideo:
Sveriges kvinnelandslag i ishockey går ofte under kallenavnet Damkronorna, men hva er egentlig grunnen til det?
Det har antageligvis utspring fra herrelandslagets kallenavn som er Tre Konor. Dette kallenavnet tar utgangspunkt i at Tre Konor er et viktig symbol for Sverige, og en del av landets riksvåpen. Herrelandslaget bærer også tre kronor på draktene sine.
Vi tenker at kallenavnet til Sveriges kvinnelandslag i ishockey tar utgangspunkt i det samme. Dette er nemlig et uttrykk som kan deles i to – «dam» som er det svenske ordet for «dame» og «kronorna» som betyr det samme som «krone». I forbindelse med herrelandslaget viser det jo til kronene, og Damkronorna viser nok til kvinnelige kroner.
Sveriges kvinnelandslag i ishockey – spillere
Sveriges kvinnelandslag i ishockey består også av en kombinasjon av målvakter, angrepsspillere og forsvarsspilere. Nedenfor vil du se en oversikt over spillerne i denne sesongen.
Treneren til Sveriges kvinnelandslag i ishockey heter Peter Elander.
- Sara Grahn (målvakt)
- Valentina Lizana (målvakt)
- Kim Martin (målvakt)
- Tina Enström (angrep)
- Elin Holmlöv (angrep)
- Isabelle Jordansson (angrep)
- Klara Myrén (angrep)
- Maria Rooth (angrep)
- Frida Svedin Thunström (angrep)
- Katarina Timglas (angrep)
- Erica Udén Johansson (angrep)
- Pernilla Winberg (angrep)
- Cecilia Östberg (angrep)
- Gunilla Andersson (forsvar)
- Emilia Andersson (forsvar)
- Jenni Asserholt (forsvar)
- Emma Eliasson (forsvar)
- Erika Holst (forsvar)
- Frida Nevalainen (forsvar)
- Emma Nordin (forsvar)
- Daniela Rundqvist (forsvar)
Damkronornas prestasjoner
Det er ingen tvil om at Sveriges kvinnelandslag i ishockey, eller Damkronorna som de også kalles, har gjort det bra de siste årene. Og det var vært tilfellet særlig etter 2001 – det var året at det så ut til at de gode resultatene tok seg opp. Med det sagt, så hadde ikke laget gjort det dårlig før dette heller, men likevel kunne man se et skifte.
Sveriges kvinnelandslag i ishockey har de siste årene deltatt i en rekke mesterskap, både Europamesterskap (EM), Verdensmesterskap (VM) og de olympiske lekene (OL). Det er ganske imponerende.
Én gang Europamester
Sveriges kvinnelandslag i ishockey har deltatt i Europamesterskap, eller EM, fem ganger. Det gjorde de i 1989, 1991, 1993, 1995 og 1996.
De fire første årene (1989, 1991, 1993 og 1995), så havnet Sveriges kvinnelandslag i ishockey på en tredjeplass. De kunne altså reise hjem med hver sin medalje av sølv i bagasjen.
Det er imidlertid ikke til å stikke under en stol at det er gull de aller fleste, om ikke alle, streber etter. Og dette var en drøm Sveriges kvinnelandslag i ishockey fikk oppfylt i 1996. I 1996 vant Sveriges kvinnelandslag i ishockey nemlig gull!
På pallen to ganger i VM
Samtidig som Sveriges kvinnelandslag i ishockey deltok i EM, så deltok de også i VM. Med det sagt, så er det svært sjelden at VM og EM arrangeres samme år. Både EM og VM arrangeres annet hvert år, men ikke det samme året som det andre mesterskapet.
Sveriges kvinnelandslag i ishockey deltok i VM i hele 12 ganger. Verdensmesterskapene som de tok del i, fant sted i 1990, 1992, 1994, 1997, 1999, 2000, 2001, 2004, 2005, 2007, 2008 og 2009.
Sveriges kvinnelandslag i ishockey har havnet på pallen under VM i ishockey kun to ganger. Begge gangene fikk de bronsemedaljer, og det var i 2005 og 2007. Alle andre år har de endt på enten 4., 5. eller 7. plass. Med det sagt, så er ikke noe av dette dårlig. Snarere tvert imot – dette er veldig gode prestasjoner!
Har prøvd seg fire ganger i OL
Sveriges kvinnelandslag i ishockey har også prøvd seg i de olympiske lekene (OL) hele fire ganger. Dette var i 1998, 2002, 2006 og 2010. Det vil si at de i skrivende stund ikke har deltatt i OL på 12 år!
Også i OL ser man at Sveriges kvinnelandslag i ishockey klarte seg ganske bra.
Det første året Sveriges kvinnelandslag i ishockey var med (1998), så endte de på en 5. plass. Ved neste OL, så klarte de å hevde seg litt, og det endte i en bronsemedalje. I 2006, da det ble arrangert ytterligere et nytt OL, så ble det sølvmedaljer på Sveriges kvinnelandslag i ishockey. Det er ganske tydelig at hardt arbeid gir resultater!
Sveriges kvinnelandslag i ishockey prøvde seg også i OL i 2010. Dette året havnet de ikke på pallen, men det var like før denne gangen også. De havnet nemlig på en nett 4. plass, så selv om det ikke var pallen, så var det likevel farlig nært