Norsk ishockey historie

Norsk ishockey historie er et vidt begrep som viser til mye forskjellig. Først og fremst så viser uttrykket til hva som har skjedd i forbindelse med norsk ishockey tidligere, men er det alt?

Det er fort gjort å tenke at historie handler utelukkende om fortiden, men gjør den egentlig det? Svaret på dette spørsmålet vil naturligvis variere med utgangspunkt i hvem du spør, men å si at norsk ishockey historie kun er det som har vært blir feil, for norsk ishockey er ikke et låst og lukket kapittel enda, og det kommer det nok heller aldri til å bli.

Norsk ishockey er ikke over enda, og det er ingen grunn til å tro at dette er noe som kommer til å forandre seg med det første. Med et kvinne- og herrelandslag ligger alt til rette for at vi skal få mange år med norsk ishockey historie! Historien skrives fremdeles den dag i dag – også i skrivende stund.

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på norsk ishockey historie. Norsk ishockey historie er et veldig stort tema, noe som kan gjøre det litt vanskelig å vite i hvilken ende man skal begynne. Derfor har vi gjort det enkelt. Vi begynner rett og slett med begynnelsen!

Hvor lenge har ishockey blitt spilt i Norge?

Ishockey er en sportsgren som har vært spilt i lang tid her til lands. Det har vært en vanlig sport helt siden tidlig på 1900-tallet. Strengt tatt var det noen tiår inn i 1900-tallet, så for å være helt nøyaktig: Ishockey har vært vanlig siden 1930-årene i Norge.

For de som ikke har levd så lenge, så kan det være litt vanskelig å forestille seg hvor mange år dette er. Det er hele 92 år siden 1930, så det er ganske lenge. Men det kan godt hende at du kjenner noen som levde på denne tiden. Kanskje har du en bestemor eller en bestefar som var født i dette tidsrommet?

Hvis du har besteforeldre som nærmer seg 90 eller allerede befinner seg i 90-årene, så er altså de like gamle som konseptet «ishockey i Norge».

Her kan du se høydepunkt fra når Storhamar Dragon vant lengste kampen noensinne:

Den aller første kampen

Nå har vi fastslått at ishockey har vært vanlig i Norge siden 1930-årene, men det er kanskje litt vagt? 1930-årene består tross alt av ti år, så det betyr at man er nødt til å være litt mer spesifikk for at det skal gi noen som helst mening i praksis.

Den aller første – i hvert fall offisielle – ishockeykampen i Norge fant sted den 19. februar 1933. Det betyr at den første kampen ble spilt ca. tre år etter at ishockey kunne regnes som en «vanlig» sportsgren her i landet. Det er ganske fascinerende!

Den første, offisielle ishockeykampen på norsk jord var mellom Ski- og Fotballklubben Trygg (kortversjon: Trygg) og Sportsklubben Rapp. Denne kampen fungerte som et pauseinnslag under VM på skøyter. Dette verdensmesterskapet gikk av staben i Trondheim.

Lurer du på hvem som vant den første, offisielle ishockeykampen? Det kan vi naturligvis fortelle deg. Seieren gikk nemlig til Ski- og Fotballklubben Trygg, og de vant 4-1 over Sportsklubben Rapp.

Norges Ishockeyforbund blir etablert

Etter VM i skøyter i Trondheim i 1933 gikk det ikke lang tid før det ble tydelig at ishockey var en sportsgren som vekket stor interesse her til lands. Det førte til etableringen av Norges Ishockeyforbund.

Norges Ishockeyforbund ble dannet tidlig høsten 1934. 16. september 1934, for å være helt nøyaktig. Det var en gledens dag for alle som hadde fattet interesse for ishockey!

Norge har både kvinne- og herrelandslag

Visste du at Norge i dag har både kvinne- og herrelandslag som konkurrerer i ishockey? Hvis dette var noe du ikke visste, så vet du det i hvert fall nå.

Det norske landslaget i ishockey er Norges nasjonale ishockeylag. I svært få sportsgrener er det slik at kvinner og menn konkurrerer mot hverandre, og ishockey er intet unntak, og det er det som er grunnen til at vi har både kvinne- og herrelandslag.

Både Norges kvinnelandslag i ishockey og Norges herrelandslag i ishockey administreres av Norges Ishockeyforbund, som ble etablert i 1934. Av praktiske årsaker blir Norges Ishockeyforbund ofte forkortet til NIHF.

Begge lag har prestert bra

Når det gjelder prestasjonene til hvert enkelt landslag (Norges kvinnelandslag i ishockey og Norges herrelandslag i ishockey), så kan vi si at begge landslagene har prestert veldig bra.

Det er det ingen tvil om nivået på landslagene våre er høye. Det er noe som gjenspeiler seg hvert eneste år, ettersom lagene alltid klarer å kvalifisere seg. I løpet av norsk ishockey historie, så har både kvinne- og herrelandslaget vært med i flere divisjoner og mesterskap.

Denne oversikten vil både vise og fortelle deg at det ikke er noen tvil om at Norges landslag består av flere dyktige ishockeyspillere.

Norges herrelandslag i ishockey

Norges herrelandslag i ishockey har deltatt i følgende divisjoner:

  • 1. divisjon.
  • 2. divisjon.
  • 3. divisjon.
  • 4. divisjon.

I tillegg til divisjonene har herrelandslaget også vært med i Fjordkraft-ligaen. I 2021/22-sesongen skal Norges herrelandslag i ishockey også delta i NM.

Norges kvinnelandslag i ishockey

Norges kvinnelandslag i ishockey har i løpet av historien deltatt i Eliteserien for kvinner i ishockey, eller Bambusa-ligaen som den også kalles. I tillegg til Eliteserien, har kvinnelandslaget også vært med i 1. divisjon.

I likhet med Norges herrelandslag i ishockey skal Norges kvinnelandslag i ishockey også delta i NM i 2021/22-sesongen.

Norsk ishockey historie skrives fremdeles

Ovenfor har vi tatt en liten titt på norsk ishockey historie. I og med at dette er veldig stort tema, så valgte vi å begynne på begynnelsen. Det inkluderte blant annet litt informasjon om den første, offisielle ishockeykampen og etableringen av Norges Ishockeyforbund, samt en gjennomgang av hvilke mesterskap våre landslag har deltatt i siden landslagene ble dannet.

Men når det er sagt, så er det viktig å understreke at norsk ishockey historie er langt ifra over. Sannsynligvis vil den aldri være over. Dette er en historie som vil fortsette å skrive seg selv etter hvert som årene går, og det er en historie som er spennende å følge med på!