Ishockey VM 2021 resultat

I 1920 ble det arrangert VM i ishockey VM for aller første gang. Siden dette året har det blitt arrangert ishockey VM hvert eneste år. Men mellom 1920 og 1990 ble det kun arrangert VM i ishockey for menn. I 1990 ble ishockey i VM for kvinner arrangert for aller første gang.

VM i ishockey organiseres hvert eneste år av International Ice Hockey Federation (IIHF), eller Det Internasjonale Ishockeyforbundet som vi kaller det på norsk.

Ettersom at det har blitt arrangert VM i ishockey hvert eneste år siden 1920, så betyr det at det har blitt arrangert over 100 VM i ishockey. Blant de hundre verdensmesterskapene finner vi VM i ishockey 2021, altså fjorårets VM i ishockey.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på VM i ishockey 2021. Selv om det i skrivende stund er VM i ishockey 2022 som er på alles lepper, så er det interessant å se litt tilbake i tid også. VM i ishockey 2022 avholdes i mai 2022, og det er noen måneder til, så vi får prate om VM i ishockey 2021 litt til!

Ishockey VM 2021 publikum
Ishockey VM hadde mange gode opplevelser for fansen.

Hva er VM?

Før vi går nærmere inn på VM i ishockey 2021, så kan det være greit å belyse et aldri så lite spørsmål: Hva er egentlig VM?

VM er en forkortelse for verdensmesterskap. Det er altså en konkurranse hvor lang fra hele verden kan delta – dersom de går videre fra kvalifiseringsrundene. Som nevnt innledningsvis, så er dette en konkurranse som har blitt arrangert hvert år siden 1920.

Det arrangeres VM i flere ulike sportsgrener. Det er altså ikke bare i ishockey at det arrangeres VM. Det arrangeres også VM i fotball, håndball og mange andre sportsgrener.

Nå til dags arrangeres det også VM for både kvinner og menn. Det er ikke slik at kvinner og menn konkurrerer mot hverandre. I stedet konkurrerer de i separate konkurranser.

Det finnes både ishockey-VM for både kvinner og menn

Som nevnt ovenfor, så arrangeres det både VM i ishockey for kvinner og VM i ishockey for menn. Det er altså to verdensmesterskap i ishockey hvert eneste år, noe som er veldig hyggelig for de som liker å følge med på denne sporten uavhengig av hvilket kjønn som spiller.

Det internasjonale Ishockeyforbundet begynte å arrangere VM i ishockey for menn så tidlig som i 1920. Det skulle imidlertid gå nærmere 70 år før de begynte å arrangere VM i ishockey for kvinner, for det ble arrangert for aller første gang i 1990. Det er mye som kan sies om akkurat det, men det er i hvert fall bedre sent enn aldri!

VM i ishockey for kvinner ble i 2021 fant sted fra 20. til 31. august 2021, og det var Canada som var vertskapsland dette året. For mennene ble VM i ishockey arrangert litt tidligere på sommeren – fra den 21. mai til den 6. juni 2021.

Men når det gjelder VM i ishockey, så er det ikke til å stikke under en stol at det er VM i ishockey for menn det finnes mest informasjon om. Det finnes relativt lite informasjon om VM i ishockey for kvinner, i hvert fall foreløpig, men uansett er dette litt synd.

Slik foregikk Ishockey-VM 2021

Det er viktig å skille mellom VM i ishockey for menn og VM i ishockey for kvinner, siden dette er to forskjellige verdensmesterskap. Som tidligere nevnt ble verdensmesterskapene avholdt i disse tidsrommene:

  • VM i ishockey for menn: fra 21. mai til 6. juni 2021
  • VM i ishockey for kvinner: fra 20. til 31. august 2021

VM i ishockey for kvinner ble arrangert i Canada, mens VM i ishockey for menn ble arrangert i Latvia. Den opprinnelige planen (for VM i ishockey for menn) var at Latvia og Hviterussland skulle være vertskapsland for verdensmesterskapet sammen, men protestaksjoner mot den hviterussiske presidenten førte til at ble Latvia vedtatt som eneste vertskapsland.

Det er ikke noe å legge skjul på at både VM i ishockey for kvinner og VM i ishockey for menn var noe amputert i 2021, og det var en direkte følge av koronapandemien som herjet (og fremdeles herjer) rundt omkring i verden.

For Norge sin del var det bare herrelandslaget som kvalifiserte seg til VM i ishockey 2021, men de kom seg ikke videre fra gruppespillet. Det skal likevel nevnes at Norges herrelag endte på en grei 13. plass totalt, og det er langt ifra dårlig!

Dette ble resultatene for Norge

Det var altså kun det norske herrelandslaget som deltok i verdensmesterskapet i ishockey i 2021. Selv om det ikke ble pallplass for Norge i dette verdensmesterskapet, så er det ingen tvil om at de kan være stolte av prestasjonene sine.

I mesterskapets sluttplassering havnet Norges herrelandslag på en 13. plass, og det er ikke dårlig når det er snakk om ett verdensmesterskap hvor mange land ikke klarer å kvalifisere seg engang. Sett i perspektiv, så er det ganske imponerende uansett.

Når det imidlertid gjelder VM i ishockey for kvinner i 2021, så er det ikke mye vi kan si om Norge. Det er rett og slett fordi det norske kvinnelandslaget var blant landene som ikke kvalifiserte seg til den store finalen som ble avholdt i Calgary i Canada. Men det er sånt som skjer!

Det var vertskapslandet Canada som stakk av med seieren i VM i ishockey for kvinner. Vi ser også at det var langt færre land som deltok i VM i ishockey for kvinner enn i VM i ishockey for menn.

Du kan fremdeles se ishockey-VM 2021

Har du enda ikke hatt muligheten til å se VM i ishockey 2021 i sin helhet? Da er du i så fall nødt til å få opp farten, for det er ikke så lenge igjen til at det er VM i ishockey 2022 som gjelder.

Det gikk nok direktesendinger av VM i ishockey på TV i den aktuelle perioden, men det er også mulig å se på det i etterkant. Enten i form av opptak som du ikke har slettet eller så kan du benytte deg av de mange streamingmulighetene som finnes i dag!