Jan Petter Saltvedt ishockeyhistorie

«Jan Petter Saltvedt» og «ishockeyhistorie» er en litt pussig kombinasjon. Årsaken til det er at Jan Petter Saltvedt ikke er direkte kjent på grunn av ishockey.

Når man ser nøkkelfrasen «Jan Petter Saltvedt ishockeyhistorie» er det fort gjort å tro at dette dreier seg om en kjent ishockeyspiller som har imponert stort både på hjemme- og bortebane. Men denne nøkkelfrasen er et klassisk eksempel på hvor feil man kan ta, for Jan Petter Saltvedt er ikke et navn som har blitt kjent i forbindelse med ishockey.

Jan Petter Saltvedt er en mann som har blitt kjent for den norske befolkningen ved hjelp av stemmen sin. Per dags dato er han nemlig ansatt som sportskommentator hos NRK, og det har han vært siden 2020. Med det sagt, så er det godt mulig at du har hørt han kommentere en ishockeykamp, men det er det eneste man kan si om denne mannen og ishockey.

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på dette. Hvem er Jan Petter Saltvedt, og hva er det han er kjent for? Og hvordan kan man koble han til ishockeyhistorien på en god måte?

Hvem er Jan Petter Saltvedt?

Hvem er egentlig Jan Petter Saltvedt? Det blir feil å si at han er en helt vanlig mann, for det er han ikke. Han er ikke en helt vanlig mann når det er et navn som veldig mange nordmenn kjenner til. Og mange av disse har et veldig spesielt forhold til stemmen hans.

Men vi kan begynne med det enkleste: Jan Petter Saltvedt er ansatt i NRK som deres sportskommentator. Det at Jan Petter Saltvedt er sportskommentator betyr at han er en person som kommenterer sporten, enten når den sendes direkte eller på et senere tidspunkt.

Som en direkte følge av det, er det mange som har fått et kjært forhold til Saltvedt. Det høres kanskje litt rart, så for å være helt konkret kan vi i stedet formulere det på denne måten: Det er veldig mange nordmenn som har blitt glad i stemmen til Jan Petter Saltvedt.

Hvor vidt det er noen overraskelse at Jan Petter Saltvedt endte opp som NRK Sportens sportskommentator, er litt usikkert. Med utgangspunkt i Saltvedts bakgrunn kan man si at det lå litt i kortene, men samtidig så gjorde det ikke. Årsaken til det er nemlig:

  • Jan Petter Saltvedt studerte juss, og hadde kanskje tenkt å bli advokat en gang i tiden, og juss har naturligvis ikke noe med ishockey å gjøre. I hvert fall ikke når det gjelder selve sporten.
  • Jan Petter Saltvedt har tilsynelatende alltid vært opptatt av fotball. I en podkast han gjestet for noen år siden ble det sagt at han hadde reist verden rundt for å se på fotball, og dersom man tar med det i betraktningen virker det kanskje ikke like fjernt at en tidligere jusstudent skulle ende opp som NRK Sportens sportskommentator.

Dette er Jan Petter Saltvedt kjent for

Ovenfor har vi blitt godt kjent med Jan Petter Saltvedt, og på dette tidspunktet sier det kanskje seg selv hva han er kjent for. For det norske folk er han rett og slett kjent for å være NRK Sportens sportskommentator.

Hvis det er en ting vi vet om nordmenn, så er det at de er glade i sport. Det gjelder naturligvis ikke alle nordmenn, men det gjelder noen. Og hvis det er NRK Sporten de har brukt som kanal til å se på sport, så er sjansen stor for at de har sett en kamp som har blitt kommentert av Jan Petter Saltvedt. Og hva tror du skjer da? Folk blir glade i stemmen!

Men Jan Petter Saltvedt er mye mer enn bare en sportskommentator som mange nordmenn har et slags forhold til.

Det er nemlig ikke utenkelig at du har sett navnet hans i andre sportssammenhenger også. Jan Petter Saltvedt har nemlig også uttalt seg i en rekke andre sammenhenger – om forskjellige problemstillinger som har vært aktuelle på daværende tidspunkt.

Jan Petter Saltvedt – en viktig stemme

Det har ført til at det å si at Jan Petter Saltvedt har en viktig stemme er en ganske så «fair» beskrivelse av han. Stemmen hans er viktig i en rekke sammenhenger.

Stemmen til Jan Petter Saltvedt er som nevnt viktig for mange nordmenn, som kanskje har blitt vant til å høre kampen bli kommentert på denne måten.

I podkasten som vi nevnte ovenfor ble stemmebåndene til Jan Petter Saltvedt omtalt som «en av verdens vakreste, magiske, myteomspunnende og mest finstemte stemmebånd». Men podkasten var også full av mange andre godord:

  • «En tidløs ordkunstner som maler poesi på frekvensen av en hel nasjon».
  • «Kapteinen på lydbølgenes syv hav».
  • «En sårt tiltrengt klippe av trygghet i en vanskelig tid» (dette er en henvisning til koronaviruset og pandemien som hadde brutt ut på tidspunktet hvor denne podkast-episoden ble sendt.
  • «Drillo-dikt-stemmen».

Saltvedt har uttalt seg i en rekke saker

Men som sagt du har kanskje sett navnet Jan Petter Saltvedt i forbindelse med en rekke andre saker. Det er fordi han som NRK Sportens sportskommentator ofte er tilgjengelig for en kommentar når det skjer noe i forbindelse med sport.

Jan Petter Saltvedt uttalte tidligere i år (2022) at russiske utøvere aldri burde fått deltatt i lekene. Denne kommentaren var i sammenheng med at det i 2014 ble avslørt at russerne drev med omfattende doping – noe de fleste vet at er helt forbudt i ethvert mesterskap.

Dette falt ikke i god jord hos russerne, og fikk den russiske skipresidenten til å si blant annet at hun kom til å boikotte norske medier. Saltvedt står imidlertid støtt, og mener at det hele er et forsøk på å ikke snakke om det faktiske innholdet i saken.

Jan Petter Saltvedt x ishockey

Når det gjelder Jan Petter Saltvedt og ishockey, så er det svært sannsynlig at du vil høre stemmen hans i forbindelse med en ishockeykamp eller turnering i nær fremtid – om du ikke allerede har gjort det.

Med en så god formidling evne som Jan Petter Saltvedt har, er det vanskelig å se for seg en som kan være bedre til å formidle ishockeyhistorie enn akkurat han!